Case: Muotoile!maa – Muotoilukasvatusta Espoossa

Opinnäytetyöni Muotoile!maa – Osallistavaa muotoilua Espoossa käsitteli yhdessä lasten kanssa toteutettavaa leikittävää veistosta kaupunkiympäristössä. Tavoitteina oli julkisen tilan omistajuuden jakaminen, ilkivallan torjunta, yhteisöllisyyden kasvattaminen  sekä muotoilukasvatuksen valjastaminen kaupunkisuunnitteluun.

Toteutin projektin yhdessä Kylätalo Palttinan päiväkodin esikoululaisten kanssa vuonna 2011. Projektiin otti osaa 20 esikoululaista. Suunnittelu vaiheistettiin lapsille sopivaan muotoon, jossa tarinointi osuutta seurasi leikki ja kuva-aiheiden toteuttaminen. Lopulta meillä oli veistoksen malli päiväkodin liikuntasalissa. Tämän mallin mukaan toteutimme veistoksen päiväkodin viereiseen leikkipuistoon. 

Tulokset

Teoksesta tuli lasten suosikki ja myöhemmin tärkeä teos kaikille alueen asukkaille. Teos sai olla ilkivallalta rauhassa aina vuoteen 2017, jolloin se purettiin huonokuntoisena – mikään ei ole ikuista. Virittelemme uuden teoksen toteuttamista yhteistyössä alueen asukasyhdistyksen kanssa.

Muotoile!maa -projekti on jatkunut vuosittain ja ympäristömuotoilijan työni Espoon kaupungilla on rakentunut pitkälti opinnäytetyöni pohjalle. Tähän mennessä olen toteuttanut jo parisenkymmentä lähiympäristön kehittämisprojektia espoolaisten kanssa. Vaikka projektit ovat sisällöltään hyvin erilaisia, ovat niiden tavoitteet pysyneet samoina: yhteisöllisyyden kasvattaminen, nuorten vaikuttamismahdollisuuksien lisääminen ja lähiympäristön parantaminen ovat yhä keskeisiä tavoitteita.  

Lue lisää:
Muotoile!maa Facebookissa

Espoo.fi: Vanhukset mukaan muotoilemaan ympäristöään
Länsiväylä: Oppilaat toteuttivat koululle taideteoksen
Espoo.fi: Esikoululaisten suunnittelema pihaveistos Kylätalo Palttinan asukaspuistoon