Case: Esteettisiä ja elämyksellisiä luontopolkuja – Hyvinvointirakenteita Helsingin Pornaistenniemeen ja Lohjan Liessaareen

Projektissa tehtäväni on ollut suunnitella luonnon hyvinvointivaikutuksia tukevia luontorakenteita yhteistyössä luontopolkuja suunnittelevien Adele Pajusen ja Marko Leppäsen sekä tilaajien kanssa.

Toteutus

Adele ja Marko ovat niittäneet mainetta luontopoluillaan. Suunnittelutyö heidän kanssaan on erittäin vuorovaikutteista. Kun suunnitellaan tutkittuun tietoon perustuvia, ihmisen hyvinvointiin vaikuttavia luontopolkuja ja rakenteita, tulee jokaisen yksityiskohdan olla paikallaan. Niinpä suurin osa heille suunnitelluista rakenteista on toteutunut Co-design -menetelmin. Aloitamme maastossa jossa piirrän heidän eteensä hahmotelman rakenteesta. Kirjaan ylös rakenteen erityispiirteitä ja muita määreitä suunnittelun jatkoa varten.

Luontopolku on lisäksi aina kokonaisuus joten rakenteiden, opasteiden ja muiden toimenpiteiden tulee olla yhteneväisiä. Puuseppätaustani vuoksi pystyn suunnittelemaan rakenteita, joita on mahdollista toteuttaa talkootyönä tai esim. sosiaalisen työryhmän rakentamana. Tällä sosiaalisella ulottovuudella on suuri merkitys Markolle ja Adelalle.

Tulokset

Lopputuloksena on maisemaan istuva kokonaisuus, joka innostaa, rauhoittaa ja hellii mieltä. Luontopolun materiaalit, tekstit ja tehtävät saattavat kulkijan matkalle, josta hän palaa ehompana ja virkeämpänä. Kun rakenteet on tehty paikallisesta materiaalista ja esim. pois raivatusta puusta on ekologisuus näissä rakenteissa aivan omaa luokkaansa.

Lue lisää:

Lohja.fi: Liessaaren luonto- ja hyvinvointipolku

http://www.luonnontie.fi/