Case: Yhteisöllistä kaupunkikulttuuria luomassa – Kallio-liike vapaaehtoistyön muotona

Kallio-liike on Kalliossa ja sen liepeillä asuvien, työskentelevien ja oleilevien puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhteisö, joka järjestää mm. Kallio Block partyja ja toivottaa kotikaupunginosaansa tervetulleeksi musiikin, tanssin ja katutaiteen. Olen toiminut Kallio-liikkeessä vapaaehtoisena vuodesta 2014. Suunnittelimme Paljasjalkainen Kallio -kampanjan, jonka tavoitteena oli roskaisuuden vähentäminen alueella – jopa siinä määrin, että Kalliossa voisi tepastella ilman kenkiä.

Paljasjalkatanssit Vaasanaukiolla

Järjestimme ilmaistapahtuman Vaasanaukiolle eli tuttavallisemmin Piritorille. Tapahtuma koostui tansseista, pop-up kahvilasta ja yhteisötaidepajasta, jonka suunnittelin. Teoksen sijoituspaikaksi neuvottelin Sörnäisten metroaseman tunnelin. Sijoituspaikka vilkkaan julkisen liikenteen keskellä määritteli teokselle monia turvallisuuteen liittyviä määreitä: teoksen tuli olla palamaton ja ilkivaltaa kestävä. Turvallisuus onkin tärkeä, mutta näkymätön osa teosta.

Teoksen tavoitteena oli olla yhdessä toteutettu ja kuvastaa ympäristöään sekä sitä kaunistaen että kommentoiden.

Lopulliseen teokseen on toteutettu Helsingin kaupungin liikelaitos HKL:n väreillä paikallisten ihmisten jalanjälkiä eri valööreissä.

Juhlalaatta Kalliolle

Ehdotin Kalliota Uudenmaan liiton järjestämän Uudenmaan paras asuinalue -palkinnon saajaksi. Kallio voittikin Vuoden 2017 Paras uusmaalainen asuinalue -tunnustuksen. Minun lisäkseni Kalliota ehdottivat myös Kallio-seura (asukasyhdistys) ja Kallion kulttuuriverkosto. Palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa tunnustuksen historiassa kolmen toimijan kesken.

Päätimme toteuttaa tunnustukselle muistolaatan. Ryhdyin suunnittelemaan laattaa. Laatan kiinnityspaikaksi valikoitui Kallion kirjasto, joka tosin suojeltuna rakennuksena toi mukanaan oman haasteen.

Suunnittelin laattaan tekstin lisäksi Kallion siluetin, johon nostin mielestäni asuinalueelle tyypillisiä piirteitä, rakennuksia, asukkaita, lokkeja ja julkista liikennettä. Laatta kelpasi hienosti myös kaupunginmuseolle ja lupa laatan kiinnittämiseen heltisi helposti. Uudenmaan liitto innostui laatasta siinä määrin, että käynnistimme yhteistyön vastaavien laattojen toteuttamiseksi vuosittain valittaville kohteille.

Lue lisää:

HS.fi: Paljain jaloin Piritorilla – Kallio-liike polkaisi Vaasanpuistikon paviljongille siisteystanssit
Helsingin Uutiset: Sörnäisten metroasema sai oman taideteoksen
STT: Paljasjalkainen-teos ripustettiin Sörnäisten metroasemalle
Uudenmaan liitto: Kallio juhli vuoden 2017 kaupunginosana – kirjaston seinään Kallio-laatta
Helsingin Uutiset: Kallio valittiin vuoden kaupunginosaksi: ”Oli jo korkea aika palkita kalliolaisten hieno työ”